Applen iPhonet hyytyvät pakkasessa – hämmentävä bugi laitteissa

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Älypuhelinta talven pakkaskeleissä käyttävät saattavat törmätä ärsyttävään ongelmaan. Puhelimen akun virta vaikuttaa loppuvan tavallista nopeampaa tahtia vaikka se olisi juuri ladattu täyteen. Ongelma on yleinen etenkin iPhonea käyttävien keskuudessa.

Applen iPhone on monien muiden älypuhelinmallien tavoin varustettu litium-ioniakuilla. Kyseiset akut kestävät huonosti etenkin voimakkaampia pakkaskelejä, sillä kylmyys saa niiden elektrolyyttiliuoksen kiteytymään. Näin ollen puhelimen sovellukset saattavat toimia kehnosti, lopettaa toimintansa ja koko laite saattaa yllättäen vain sammua.

Lyhytaikainen altistuminen pakkaselle ei yleensä vaikuta iPhonen toimintakykyyn. Akku alkaa myös toimimaan jälleen normaaliin tapaan lämpimämpiin tiloihin palatessa. Pakkasen lisäksi litium-ioniakun toimintaa haittaa myös korkea, yli 35 asteen lämpötila.

Mikäli älypuhelimen haluaa pitää toimintakykyisenä pakkasen keskellä, kannattaa sitä tietenkin säilyttää lämpimässä paikassa kuten housujen taskussa. Myynnissä on myös erityisiä kuoria, jotka on tarkoitettu suojaamaan laitetta pakkaselta.