Festivaalien tulevaisuus vakavassa vaarassa – tuhannet yritykset uhkaavat kaatua

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaiset tapahtumajärjestäjät ja artistit ovat olleet pian vuoden ilman töitä ja tukea, ja viime viikolla syyttävä sormi osoitettiin Marinin hallitukseen ja sen toimettomuuteen. Suosikkilaulaja Paula Vesala kritisoi kovin sanoin pääministeri Sanna Marinin ja ministeri Krista Kiurun toimintaa. Nyt tapahtuma-alan yhdistys on samoilla linjoilla.

Tapahtumateollisuus ry varoittaa tänään, että tapahtuma-alan tukitoimilla ja koronakriisistä yli pääsemisen toimilla on kiire. Tähän mennessä hallitus on tarjonnut lähinnä lupauksia ja juhlapuheita, mutta teot kuitenkin puuttuvat. Tapahtumateollisuuden kyselyn mukaan lähes 300 tapahtuma-alan yrityksen liiketoiminta on välittömästi uhattuna ja 2 300 yrityksessä toimintaedellytykset ovat vaarassa päättyä seuraavan puolen vuoden aikana.

– Päätösten viivästyessä alan koko loppuvuosi on vaarassa. Useat festivaalit, konsertit, urheilutapahtumat sekä messut ja kongressit ovat lähiviikkoina lopullisten päätösten edessä sen osalta, onko järjestämiseen liittyvää taloudellista riskiä mahdollista nykytilanteessa kantaa, Tapahtumateollisuus ry. toteaa.

Yhdistyksen mukaan koronarajoitukset, exit-näkymien puuttuminen ja riittämättömät tukitoimet uhkaavat parhaillaan koko tapahtuma-alan tulevaisuutta Suomessa. Hallituksella on ollut viime vuoden keväästä saakka aikaa toteuttaa lupaukset alan tukemisesta, mutta vuodessa ei ole saatu ratkaisua aikaan. Nyt Tapahtumateollisuus ry. korostaa asian kiireellisyyttä alan yritysten pelastamisessa. Alan yrityksistä 75 prosenttia katsoo, että tapahtumien takuutuki vahvistaisi toimintaedellytyksiä jossain määrin tai merkittävästi.

Tapahtumateollisuus on moderni toimiala, jonka toiminta perustuu vahvasti erikoistuneiden yritysten verkostomaiseen toimintaan. Alan yrityksistä lähes 80 prosenttia on pieniä suomalaisia yrityksiä. Tapahtumateollisuus ennustaa, että ilman nopeasti käyttöön saatavia toimialalle kohdistuvia tukia toimialan palautuminen voisi viedä vuosia. Tämä tarkoittaisi myös kaiken muun tapahtumista merkittäviä tulovirtoja saavan liiketoiminnan, kuten matkailu-, hotelli- ja ravintolatoiminnan elpymisen merkittävää hidastumista.

Tapahtuma-alan kokonaismenetykset ovat yhdistyksen mukaan noin 1 900 miljoonaa euroa. Menetyksiä kompensoimaan on alalla on saatu tukia 85 miljoonaa euroa, eli 4,5 prosenttia taloudellisista menetyksistä. Tapahtumateollisuudessa toimii noin 3200 yritystä ja toimialan kokonaisarvo ennen koronakriisiä oli 2 350 miljoonaa euroa. Ala työllistää yhteensä lähes 200 000 ihmistä.