Tutkijoille uutta tietoa dinosaurusten joukkokuolemasta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Dinosaurukset hävisivät Maapallolta noin 65,5 miljoonaa vuotta sitten Liitukauden joukkosukupuutoksi kutsutun tapahtuman yhteydessä. Nyt tutkijat uskovat selvittäneensä uusia seikkoja dinosaurusten sukupuuttoon kuolemisesta. Vallitsevan teorian mukaan joukkosukupuuton aiheutti nykyisen Meksikon Chicxulubin alueella tapahtunut läpimitaltaan noin 170 kilometrin kokoisen kraaterin synnyttänyt törmäys.

Maahan törmänneen kappaleen uskottiin pitkään olleen asteroidi, mutta Harvardin yliopiston törmäyskraateria analysoineen tuoreen tutkimuksen mukaan kyseessä saattoi olla aurinkokunnan ulko-osassa sijaitsevasta Oortin pilvestä peräisin ollut komeetta. Komeetta koostuu pääasiassa jäätyneestä kaasusta, kun taas asteroidi koostuu kiviaineesta.

Harvardin yliopiston professori Abraham Loebin mukaan komeetan nopeutta saattoi kiihdyttää Jupiterin vetovoima ja komeetan lähestyessä Aurinkoa se olisi hajonnut pienempiin osiin. Yksi kappaleista olisi osunut maapalloon tuhoisin ja koko eläinkuntaan rajusti vaikuttanein seurauksin. Chicxulubin törmäyksessä ilmakehään lentänyt maaperän kiviaines palasi takaisin maahan tulisena sateena. Ilmakehään muodostui auringon peittänyt rikkihappopilvi, joka puolestaan aiheutti pitkäkestosen ydintalven.