Ristiaallokko on vaarallinen ilmiö – nouse vedestä jos näet tällaisen

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Monet vaaralliset luonnonilmiöt voivat olla samaan aikaan hämmästyttävän ja näyttävän näköisiä. Yksi melko harvojen tuntemista potentiaalisesti vaarallisista ilmiöstä on ristiaallokko. Sellaisen ilmestyttyä vedestä on syytä poistua mahdollisimman ripeään tahtiin.

Ilmiön nimen mukaisesti ristiaallokko ilmenee usein kahdesta eri suunnasta kantautuvina aaltoina. Moni voisi jäädä mielellään seuraamaan yllättävää luonnonilmiötä, mutta näky toimii usein varoituksena uhkaavasta vaarasta. Kyseessä on merkki kahden eri säärintaman kohtamisesta.

Ristiaallokoista pakeneminen voi The Sun -lehden mukaan olla yhtä vaikeaa kuin pahamaineisten voimakkaiden paluuvirtojen tapauksessa. Ristiaallokkojen tiedetään jopa avomerellä aiheuttaneen laivojen haaksirikkoja. Ilmiö on yleinen muun muassa Ranskan Ile de Re -saarella, jossa matkailijat pääsevät seuraamaan ristiaallokoita turvallisesti paikallisesta majakasta käsin.