Suomalaistutkimus: Valtaosa tropiikkiin matkustavista saa superbakteeritartunnan – ei aina aiheuta infektioita

Matkailu · Terhi Piiroinen

Helsingin yliopisto on yhdessä ison tutkimusryhmän kanssa selvittänyt tropiikkiin matkustavien ihmisten altistumisesta superbakteereille. Tulosten mukaan matkailijat altistuvat huomattavasti suuremmalle määrälle superbakteereja kuin on uskottu trooppisilla seuduilla.

Vielä ennen koronapandemiaa oli tavallista, että tropiikkiin suuntasi vuosittain kymmeniä miljoonia matkailijoita. Kun matkaajat reissaavat trooppisilla alueilla, he kaikki altistuvat paikallisille suolistobakteereille. Tropiikista kotiin palatessaan matkailijoista 20–70 prosenttia kantaa – yleensä aavistamattaan – kaikille antibiooteille vastustuskykyisiä ESBL-suolistobakteereja. Matkakohde ja matkan tapahtumat ratkaisevat, miten todennäköisesti tuliaisena tuodaan superbakteeri.

Tutkimukseen osallistuneet matkustivat Laosiin ja heiltä otettiin päivittäin ulostenäyte. Tulosten perusteella jokainen matkaaja sai superbakteeritartunnan jo matkan ensimmäisellä viikolla. Löydökset vaihtelivat lähes päivittäin: yksi kantoi superbakteeria monta vuorokautta, toinen vain muutaman päivän. Tauon jälkeen superbakteereja löytyi jälleen. Osa hankki useita erilaisiai, mutta ne eivät aiheuttaneet infektiota yhdellekään matkailijoista.