15 vapaaehtoista suljettiin luolaan 40 vuorokaudeksi – näin tutkitaan ajan hahmottamista

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhteensä 15 vapaaehtoista miestä ja naista on suljettu Ranskan Lobrives-luolaan 40 vuorokaudeksi. Deep Time -projektin tavoitteena on tutkia sitä, kuinka ihmiset ymmärtävät aikaa ja kuinka sen mittaamista helpottavien ulkoisten tekijöiden puuttuminen vaikuttaa koehenkilöihin.

Kokeeseen osallistuvien 27-50 -vuotiaiden henkilöiden täytyy viettää yli kuukausi ilman kelloja, puhelimia ja luonnnovaloa. Kokeeseen osallistuvien tulee myös totutella 12 asteen lämpötilaan, luolan kosteuteen ja siihen, että heidän täytyy luoda itse sähkövirtaa polkemalla ja hakea vettä 45 metrin syvyydestä. Koehenkilöillä on sensorit, joiden avulla tutkijat seuraavat heitä maan pinnalta.

Deep Time -projektin tutkimustuloksia saatetaan IFL Science -sivuston mukaan hyödyntää esimerkiksi avaruusmatkailussa, merentutkimuksessa ja kaivostyön parissa. Pariisin ENS-korkeaokoulun professori Etienne Koechlin mukaan koe on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa. Tähän saakka vastaavanlaisissa tutkimuksissa on keskitytty kehon fysiologisiin rytmeihin, kun taas tuoreet kokeen tavoitteena on tutkia ajan tunteen muuttumisen vaikutuksia kognitiivisiin toimintoihin ja tunteisiin.