Kelloja siirretään sunnuntaina kesäaikaan – näin sopeudut muutokseen

Lifestyle Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kellojen siirtämisestä äänestettiin EU-parlamentissa kaksi vuotta sitten, jolloin tilanne näytti äänestyksen jälkeen siltä, että kellojen siirtämisestä tullaan viimein luopumaan. Lopullinen toimeenpano on kuitenkin jäänyt EU-neuvostolta vielä uupumaan, minkä vuoksi tänäkin vuonna kelloja tullaan jälleen siirtelemään totuttuun tapaan.

Tänä vuonna kellojen siirtäminen kesäaikaan tapahtuu sunnuntaina 28. maaliskuuta, jolloin kellot siirretään yhdellä tunnilla eteenpäin kolmelta aamuyöllä. Ihmiset siis menettävät sunnuntaina yöunistaan yhden tunnin, millä on tutkitusti ollut suuria seurauksia ihmisten terveyteen.

Aiemmin on tutkittu, että kellojen siirtäminen aiheuttaa univaikeuksia, ruokahalun kasvamista ja lihomista sekä pahimmissa tapauksissa rytmihäiriöitä ja sydänkohtauksia. Moni on tottunut heräämään tietyllä kellonlyömällä, mutta kesäaikaan siirtymisen jälkeen kello voi tuntuakin herättävän liian varhain kesken unien.

Tutkijat ovat Daily Mail -sivuston mukaan huomanneet, että ihmisen sisäisen kellon tottuminen uuteen aikaan vie kahdesta vuorokaudesta aina viikkoon saakka. Sopeutumista vauhdittaakseen ihmisten kannattaa juoda aamulla vahvaa kahvia valpastuakseen mahdollisimman nopeasti heräämisen jälkeen.

Uuteen aikaan tottumista voi myös nopeuttaa säätelemällä valoa. Heti herättyään tulee pyrkiä siihen, että näkisi auringonvaloa. Iltaa kohti valaistusta ja auringossa olemista tulee vähentää. Tutkijoiden mukaan ihmisten ei kannata yrittää mennä nukkumaan liian varhain korvatakseen menetettyä tuntia. Nukkumaanmenoaika muuttuu automaattisesti viikon kuluessa kun heräämisajankohta pysyy samana.