Uutta tietoa: Masennus vaikuttaa ihmisen näköhavaintoihin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Journal of Psychiatry and Neuroscience -tiedejulkaisussa on esitelty Helsingin psykiatrian ja psykologian tutkimus, jonka mukaan masennus vaikuttaa ihmisten tietojenkäsittelyyn aivoissa. Tämä vaikuttaa muun muassa siihen, että masennusta sairastavilla on muista poikkeavia näköhavaintoja.

– Tutkimuksemme yllättävä tulos oli, että depressiopotilaat näkivät heille näytettyjen kuvien kontrastit eri tavalla kuin ei-masentuneet. Depressiopotilaat näkivät kuvioon luodun illuusion heikompana ja siten kontrastin hieman voimakkaampana kuin henkilöt, joilla ei ole todettu masennusta, kertoo akatemiatutkija Viljami Salmela.

Depressiosta johtuvia muutoksia näkötiedon käsittelyssä aivoissa onkin tutkijoiden mielestä syytä tutkia enemmän. Havaintotestien käyttökelpoisuutta olisi hyödyllistä arvioida ja kehittää edelleen sekä tutkimusmenetelminä että mahdollisina tapoina todeta tiedonkäsittelyn häiriöitä potilailla. Havaintotestit voisivat toimia esimerkiksi lisäapuna, kun arvioidaan eri hoitomuotojen vaikutuksia hoidon edetessä.

– Depressiota ei kuitenkaan ole mahdollista todeta näköhavaintoja testaamalla, koska todetut erot ovat pieniä ja ilmenevät erityisesti ryhmiä vertailtaessa, Salmela huomauttaa.