Facebook sensuroi ranskalaiskylän nimen – muistitti härskiä englanninkielen sanaa

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ranskassa sijaitseva Bitche on joutunut yllättäen sensuurin kynsiin sosiaalisessa mediassa. Ville de Bitchen virallinen Facebook-sivu poistettiin varoittamatta viime kuussa. Syynä oli kylän ilman e-kirjainta lausuttavan nimen samankaltaisuus englanninkielen alatyylisen termin kanssa.

Ville de Bitchen kunnanjohtaja Benoit Kiefferin mukaan sivun katoamisen epäiltiin ensin johtuneen teknisestä ongelmasta. Sivua ei kuitenkaan palautettu, ja niinpä poistamisen epäiltiin johtuneen sensuurista. Bitchen nimi muistuttaa virallisen merkityksensä mukaan narttukoiraa tarkoittavaa bitch-sanaa, jota käytetään yleisesti erityisesti naisiin kohdistuvana haukkumasanana.

Bitchen sivu ilmestyi lopulta takaisin Facebookiin tapauksesta syntyneen kohun myötä. Säännöissään halventavien sanojen käytön sivujen nimissä kieltävä Facebook ilmoitti CNN-uutissivustolle Bitchen virallisen sivun poistamisen johtuneen virheestä. Läheisen Rohrbach-lès-Bitchen kylän kerrotaan sittemmin muokanneen varotoimenpiteenä oman Facebook-sivunsa nimen uuteen muotoon Ville de Rohrbach.