Tiesitkö? Koiran hengitys ei saisi haista pahalle – harjaa hampaat säännöllisesti

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Digitaalinen eläinklinikka FirstVet muistuttaa, että koiran hampaat tulisi harjata päivittäin samaan tapaan kuin ihmisillä. Parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudosten tulehdus ja rappeutuminen on lähes jokaisen koiran riesa.

Harva koira avaa pyydettäessä suunsa hampaiden harjaamista varten, joten tapahtumaa tulee harjoitella jo pennun kanssa säännöllisesti, heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Kaiken tekemisen koiran kanssa on hyvä perustua halutun käytöksen vahvistamiseen palkitsemalla, ei pakottamiseen. Stressihormonitasojen kohotessa oppiminen nimittäin vaikeutuu, aivan kuten ihmisilläkin.

– Koiran hengityksen ei kuulu haista pahalle, vaan pahanhajuinen hengitys on useimmiten merkki suun tulehduksesta. Pelkkä purutikkujen ja -luiden antaminen koiralle ei riitä hampaiden puhtaanapidossa, aivan kuten mekään emme jätä omia hampaitamme harjaamatta ja pureskele sen sijaan porkkanaa ja ksylitolipurkkaa, sanoo FirstVetin vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen.