Siat oppivat pelaamaan videopelejä – käyttävät ohjaimia kärsällään

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sikojen älynlahjoista selviää jatkuvasti uusia puolia. Nyt eläinten on jopa paljastettu voivan oppia pelaamaan videopelejä. Pelaamista ei varsinaisesti haitannut edes se, ettei sioilla ole ohjaimen käyttöä helpottavia käsiä.

Pennsylvanian osavaltionyliopistossa eläneitä Hamlet ja Omelet -nimisiä Yorkshire-sikoja opetettiin pelaamaan yksinkertaista peliä joystick-ohjaimella. Eläimet oppivat käyttämään ohjainta kärsänsä avulla. Tehtävänä pelissä oli saada kursori osumaan seinään, jolloin sika palkittiin herkuilla.

Siat jatkoivat pelaamista vaikeustason kohotessa ja jopa sen jälkeen, kun herkkupalkintoja niille jakanut automaatti meni rikki. Herkkujen sijaan Hamletia ja Omeletia kannustivat jatkamaan kenttien läpäisemistä tutkijoilta saadut kehut. Käsien puutteen vuoksi siat eivät pärjänneet pelissä yhtä hyvin kuin simpanssit ja reesusapinat, mutta tutkijoiden mukaan niiden kyky käyttää ohjaimia kuonoillaan oli merkillepantavaa.

Purduen yliopiston tutkija Candace Croney kuvali Huffpost-uutissivustolle kokeen osoittaneen sikojen kykenevän abstraktiin ajatteluun ja melko monimutkaiseenkin oppimiseen. Croneyn mukaan tutkijat opettivat sikoja käyttämään ohjainta, mutta niiden täytyi ymmärtää pelin toimintaperiaate ja syy-seuraussuhteet itse.