Venäjä kielsi eurooppalaisia lentoyhtiöitä laskeutumasta Moskovaan – syynä Valko-Venäjän ilmatilan kiertäminen

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Finnair ja monet muut eurooppalaiset lentoyhtiöt ovat päättäneet kiertää Valko-Venäjän lentoreiteillään. Syynä on Valko-Venäjän operoima pidätys, jossa Kreikasta Latviaan matkalla ollut Ryanairin matkustajakone pakotettiin laskeutumaan Minskiin. Viranomaiset pidättivät lennolla olleen toimittaja-aktivisti Rama Pratasevitsin ja hänen tyttöystävänsä Sofija Sapegan

Nyt Venäjä on kieltänyt Valko-Venäjää lentoreiteillään kiertäviä lentoyhtöitä laskeutumasta Moskovaan. Ainakin ranskalaisen Air Francen ja itävaltalaisen Austrian Airlinesin lentokoneet ovat joutuneet perumaan Moskovan lentonsa. Venäjä on Valko-Venäjän liittolainen.

BBC pitää Venäjän toimia ensimmäisenä poliittisena kannanottona länsimaiden ja Valko-Venäjän välisessä kiistassa. Euroopan unioni ja Britannia kielsivät äskettäin Valko-Venäjän valtion omistaman Belavia-lentoyhtiön koneiden pääsyn alueilleen. Myös muita Valko-Venäjälle suuntautuvia lentoja on peruttu liittyen maan hallintoa kohtaan nostettuihin pakotteisiin.