Seksistä puhuminen ei saa hävettää tai ahdistaa – seksuaalikasvatus muokkaa asenteita

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestö Sexpo haluaa muuttaa asenteita seksiin ja sen ympärillä olevaan kulttuuriin liittyen. Järjestö tarjoaa koulutusta, jonka tarkoituksena on levittää seksipositiivisia asenteita, tietoa ja osaamista seksuaalisuudesta mahdollisimman laajalle.

Menneisyyden seksikulttuuri oli vaiettua ja salaista. Joillakin ihmisillä voi olla traumoja seksiin liittyen, mutta se ei ole esteenä seksuaaliselle kasvulle ja voimaantumiselle. Sexpon mukaan tulevaisuus ei tottele vanhoja käsityksiä siitä, kuka saa puhua seksistä tai tehdä seksuaalikasvatusta.

– Seksuaalisuudesta käytävän keskustelun pitää seurata aikaansa. Sitä pitää käydä tavalla, joka tavoittaa mahdollisimman monet siellä, missä ihmiset ovat. Häpeilemätöntä puhetta seksuaalisuudesta on vuosikymmenet vastustettu pelottelulla ja huolilla. Traumoilla pelottelu on vain jatkoa tälle, Sexposta kerrotaan ja jatketaan:

– Seksuaalisuuteen liittyvissä koulutuksissa on aina läsnä se mahdollisuus, että aiheet tuovat pintaan vaikeita muistoja tai yllättäviä tunnereaktioita. Ammattimainen kouluttaja ymmärtää, että näin voi käydä. Sexpon koulutuksissa tällaiseen varaudutaan käsittelemällä muun muassa omasta hyvinvoinnista huolehtimista sekä ohjaamista tarvittaessa oikeanlaisen avun piiriin.