Kävely on yksinkertaisin tapa pitää terveydestä huolta – 10 000 askeleen sääntö pätee edelleen

Fitness Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Istumatyö on haitallista terveydelle ja hyvinvoinnille. Toimistotyöntekijöiden taukojumpan nimeen on liputettu jo vuosia, mutta koronavuoden aiheuttaman etätyön vuoksi monien hyötyliikunta on jäänyt minimiin kotona työskennellessä. Monien päivästä liikuntaa vähentää myös se, että työpaikalle päästäkseen ei tarvitse enää liikkua montaakaan metriä.

Moni kunto-ohjaaja korostaa kävelemisen tärkeyttä. Muun muassa poptähti Jessica Simpson ja Ariana Grande ovat kertoneet noudattavansa päivän aikana 10.000 askeleen sääntöä. Askeleita voi mitata esimerkiksi askelmittarilla, joka toimii monien kohdalla myös hyvänä kannustimena liikkumaan päivän aikana niin paljon, että haluttu tavoite täyttyy.

Mikäli itseltä ei löydy askelmittaria, hyvänä nyrkkisääntönä sopivan kävelymäärän kertymiselle on kävellä joka päivä noin kahden tunnin ajan tai kahdeksan kilometrin lenkin. Askeleet kertyvät päivän mittaan myös osissa kun pieniä matkoja taittaa pyörän sijaan kävellen tai autolla liikkuessa parkkeeraa autonsa hieman kauemmaksi kuin normaalisti.

Hyvänä nyrkkisääntönä terveyden ylläpitämiseen on se, että yrittää noudattaa arjessaan kaavaa, jossa saa päivän aikana 10.000 askelta, viisi ateriaa ja seitsemän tuntia unta. Riittävän pitkien yöunien saamisen on huomattu olevan suoraan yhteydessä siihen miten todennäköisesti ihminen saa koronatartunnan. Tutkimustulosten myötä on huomattu, että pitkiä yöunia nukkuvilla on parempi vastustuskyky ja he välttyvät virukselle altistuessaan tartunnalta todennäköisemmin kuin ihmiset, jotka kärsivät univajeesta.