Helsingin yliopisto: Luontoelämykset voivat lievittää yksinäisyyttä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Helsingin yliopisto osallistuu Euroopan unionin rahoittamaan tutkimushankkeeseen, jossa selvitetään luontoelämysten vaikutuksia yksinäisyyden kokemuksiin ja elämänlaatuun kaupungeissa asuvilla yksinäisillä tai syrjäytyneillä ihmisillä.

Jo ennen koronaviruspandemiaa 30 miljoonaa eurooppalaista ilmoitti kokevansa itsensä usein yksinäiseksi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että yksinäisyys lyhentää elinikää ja voi olla yhtä vaarallista terveydelle kuin tupakointi tai ylipaino. Tutkimusten perusteella tiedetään kuitenkin myös, että yksinäisyyttä ja sen haitallisia terveysvaikutuksia voi lievittää.

Helsingissä on tarkoitus tutkia luontokokemuksiin liittyvää ryhmätoimintaa ympärivuorokautisessa hoidossa asuvien yksinäisten ikäihmisten keskuudessa. Monet ihmiset ovat löytäneet koronaviruspandemiaan helpotusta luonnon äärestä. Nyt selvitetään, lievittävätkö luontoelämykset myös palvelutaloissa asuvien ikäihmisten yksinäisyyttä.