Matkustitko bussilla Pietarista Lappeenrantaan viime perjantaina? Kaikki matkustajat koronavirustestiin

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kaikkia perjantaina 9. heinäkuuta kello 7:30–12:55 Pietarista linja-autolla Lappeenrantaan matkustaneita pyydetään pysymään kotona, ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon ja hakeutumaan koronatestiin. Auton etuosassa istuneella henkilöllä on todettu koronavirustartunta rajatarkastuksen yhteydessä otetusta näytteestä.

– Pitkän altistusajan takia on todennäköistä, että kaikki bussissa matkustaneet henkilöt ovat altistuneet koronavirukselle, kertoo Eksoten tartuntatautilääkäri Jukka Suhonen.

Altistuneiden tulee ottaa yhteyttä oman alueensa terveydenhuoltoyksikköön. Linja-autossa on ollut 24 matkustajaa, jotka ovat ilmoittaneet matkustavansa yhteensä kymmenelle eri paikkakunnalle ympäri Suomea. Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle, Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan ja Intiaan. Lisäksi ulkoministeriö suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelle.

Jos päätät matkustaa, tarkista ajantasaiset korona- ja maahantulorajoitukset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta. Ulkomailta palaavien tulee huomioida THL:n karanteeniohjeistus ja tänään voimaan tullut uusi tartuntatautilain muutos, joka velvoittaa laajalti koronatestauksiin matkan jälkeen.