Helle aiheuttaa lämpöuupumusta – iäkkäillä vähäisempi janon tunne

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yhtäjaksoisen hellejakson vaikutuksesta on havaittu lämpöuupumisen merkkejä sekä kuumuuden vaikutuksia toimintakykyyn, jaksamiseen sekä kotona pärjäämiseen niin ikäihmisten kuin nuorempienkin kohdalla. Helle näkyy myös päivystykseen hakeutuvien ihmisten lukumäärässä.

Tyypillisesti päivystykseen hakeutuva on ikäihminen, jolla on nesteenpoistolääkitys, mutta nuoremmatkaan eivät aina muista juoda tarpeeksi. Iäkkäillä janon tunne on nuoria vähäisempi ja nesteytys jää silloin helposti vajaaksi. Juomisen lisäksi on tärkeää syödä.

– Kehon lämpökuorma kasvaa pitkien hellejaksojen aikana. Terveysriskit näkyvät jo lyhyemmänkin hellejakson aikana. Nyt, kun hellettä on kestänyt jo viikkoja, on monella vaikeuksia selvitä kuumista päivistä, kertoo Eksoten terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula.

– Tukalaa oloa voi helpottaa käymällä uimassa tai kylmässä suihkussa tai pitämällä jalkoja kylmässä vedessä. Alkoholi ja kofeiini kuivattavat kehoa, joten on parempi juoda esimerkiksi vissyvettä tai raanavettä ja välttää turhaa fyysistä toimintaa päivän kuumimpaan aikaan.

Asunnot voivat tulla helteellä kuumiksi. Etenkin kerrostaloasunnot voivat olla erittäin kuumia, varsinkin jos asunnon ikkunat ovat etelän puolella. Ikkunat kannattaa peittää päivällä verhoilla tai kaihtimilla ja hyödyntää yön ja aamun viileyttä tuuletuksessa. Tuuletuksessa kannattaa siis pitää yöllä ikkunat auki, jolloin viileää ilmaa tulee huoneistoon. Myös tarpeettomat sähkölaitteet kannattaa sammuttaa. Uunin ja sähkösaunan lämmitystä kannattaa harkita helteellä tarkkaan.