Helleaalto iski Dubaihin – yritetään hillitä keinotekoisella sateella

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Poikkeuksellisen kuumat ilmat eivät ole rajoittuneet tänä kesänä vain Suomeen. Pitkäkestoisia helteitä on koettu eri puolilla maailmaa, muun muassa valmiiksi kuivassa ja lämpimässä Dubaissa.

Lämpötilat Dubaissa ovat nousseet jopa 50 asteeseen. Arabiemiirikuntiin kuuluvassa kaupungissa onkin otettu käyttöön jokseenkin epätavalliset keinot helteiden hillitsemiseksi. Dubaissa on synnytetty keinotekoisia sateita dronejen avulla.

Yläilmoihin lentävien dronejen kuvaillaan Metro-lehden mukaan antavan pilville sähköiskuja, mikä saa ne paakkuuntumaan ja muodostamaan sadetta. Teknologian ansiosta alueella on koettu enemmän sadetta kuin normaalisti tähän aikaan vuodesta.

Sään keinotekoinen muokkaaminen sadepilvien kylvämiseksi kutsutulla tavalla ei ole sinänsä uusi idea, mutta dronejen ansiosta siihen ei tarvitse käyttää potentiaalisesti ympäristölle haitallisia kemikaaleja. Dubain sateet ovat tosin haitanneet näkyvyyttä teillä ja synnyttäneet haastavia ajokelejä.