Suomalaiset menettäneet huijareille miljoonia: ”Verkkorikollisten kulta-aikaa”

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomalaisia on jälleen kerran kehotettu olemaan tarkkana internetissä sekä sähköposti-, teksti- ja pikaviestien kautta leviävien huijausten varalta. Suomalaiset ovat pelkästään kesän aikana menettäneet huijareille jopa miljoonia euroja.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan kevät 2021 oli verkkorikollisten kulta-aikaa, sillä toukokuussa uhrit olivat menettäneet heille rahojaan 2,1 miljoonan euron edestä. Tilanne vaikuttaa vain pahentuneen. Heinäkuun lopussa rikoshyödyn paljastettiin kohoneen yli 5 miljoonaan euroon, ja rikosilmoituksia on tehty tänä vuonna yli 400 kappaletta.

Verkkohuijareiden uhrit ovat usein yli 60-vuotiaita. Monissa tapauksissa rikolliset ovat onnistuneet varastamaan uhriensa verkkopankki- ja luottokorttitunnuksia siirtämään suuria summia rahaa heidän tileiltään. Uhreiksi eivät kuitenkaan valikoidu vain ikäihmiset, vaan muidenkin on syytä olla tarkkana huijaireiden varalta.

Tyypillisissä huijauksissa uhreja lähestytään esimerkiksi pankin nimissä lähetetyllä sähköpostilla tai tekstiviestillä, jonka mukana olevan linkin väitetään johtavan verkkopankkiin. Toinen yleinen huijauksen muoto on hakukoneoptimointi, jossa Googlen tai Bingin huijareiden sivustoille johtavat linkit on naamioitu muistuttamaan todellisten pankkien linkkejä.

Verkkopankkiin ei tulisi kirjautua linkistä, jonka on saanut esimerkiksi teksit- tai sähköpostiviestin mukana. Sen sijaan kirjautuminen pankkiin kannattaa hoitaa pankin oman virallisen mobiilisovelluksen avulla. Verkkopankin osoite on myös syytä tallentaa kirjanmerkkeihin tai suosikkeihin sen sijaan, että sivustolle siirtyisi hakukoneiden kautta.