Yhdysvaltalaistutkijat: Heinäkuu oli mittaushistorian kuumin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Heinäkuu ei ollut poikkeuksellisen lämmin ainoastaan Suomessa. Yhdysvaltojen sää- ja valtamerentutkimusorganisaation NOAAn mukaan heinäkuu 2021 oli mittaushistorian kuumin kuukausi koko maailmassa.

Maa- ja meren pintalämpötilan kerrotaan olleen heinäkuussa noin 0,93 astetta 1900-luvun keskiarvoa lämpimämpi. Organisaation tiedot perustuvat dataan, jota se on kerännyt 142 vuoden ajalta. NOAAn mukaan vuosi 2021 saattaa kokonaisuudessaan olla yksi mittaushistorian kuumimmista vuosista.

– Tässä tapauksessa ensimmäinen sija on huonoin sjja. Heinäkuu on tyypillisesti vuoden kuumin kuukausi, mutta heinäkuu 2021 rikkoi ennätykset olemalla mittaushistorian kuumin heinäkuu, NOAAn johtaja Rick Spinrad kertoi tiedotteessa.

Heinäkuu oli NOAAn mukaan mittaushistorian kuumin Aasiassa, ja esimerkiksi Euroopassa toiseksi kuumin. Ilmaston lämpenemisen on varoitettu aiheuttavan muun muassa maastopaloja, kuivuutta, helleaaltoja, tulvia, hurrikaaneja ja napajäiden sulamista.