Tulli varoittaa: Bambua sisältävien astioiden käyttö lopettava

Koti & Asuminen Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Ruokavirasto ja Tulli etsivät bambukuitua sisältäviä, myynnissä jo olevia tai myyntiin tulossa olevia muovituotteita. Tuotteita mainostetaan harhaanjohtavasti biohajoavina ja niissä voi olla terveydelle haitallisia ominiasuuksia.

Bambujauhoa on käytetty täyteaineena esimerkiksi take away -mukeissa, lasten astioissa ja ruokailuvälineissä. Tuotteiden maahantuonti ja myynti on kuitenkin kiellettyä EU:ssa, sillä ne ovat elintarvikekontaktimateriaaleja koskevan lainsäädännön vastaisia. Bambukuituja siältävistä muoviastioista on havaittu esimerkiksi terveydelle haitallisten kemikaalien siirtymistä ruokiin ja juomiin.

Kasvikuituja sisältäviä muovituotteita on myös markkinoitu harhaanjohtavasti ympäristöystävällisinä ja jopa biohajoavina. Ne kuitenkin sisältävät muovia, eivätkä näin ollen hajoa luonnossa. Kuluttajia on varotoimenpiteenä pyydetty lopettamaan jo ostamiensa hyväksymättömiä kasvikuituja sisältävien muovituotteiden käyttö ja hävittämään ne.

Lähes kaikki EU-maat ovat mukana lainsäädännön vastaisia tuotteita markkinoilta poistavassa hankkeessa. Suomessa takaisinvetoa valvotaan tehostetusti syyskuusta 2021 lähtien. Takaisinvedettävien tuotteiden lista on nähtävissä Ruokaviraston sivuilla.