Suomalaiset ottaneet uuden tullaustavan hyvin vastaan – näitä kysytään eniten

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

EU-maissa heinäkuun alussa voimaan tulleen arvonlisäverolakiuudistuksen mukanaan tuomat muutokset tullauskäytäntöihin ovat sujuneet pääsääntöisesti hyvin. Arvonlisäveron lakimuutoksen tavoitteena on ollut tasavertaisempi kilpailutilanne muun muassa suomalaisille yrityksille, sillä aiemmin EU:n ulkopuolelta tilattavat pikkulähetykset tuotiin maahan verottomina.

Tullin asiakaspalvelussa yhteydenottojen määrä kasvoi yli kolminkertaiseksi edelliseen vuoteen verrattuna. Vastauksia uusien tullaajien kolmeen yleisimpään kysymykseen:

1. Jos ei tiedä, mitä tullattava lähetys sisältää? Kysy lähettäjältä. Verkkokaupan tilaushistoriasta löytyy usein seurantakoodit, joiden avulla voi etsiä lähetyksiä. Myös lähetyksen paino tai tilauspäivä voi olla avuksi. Lisäksi netistä löytyvät erilaiset lähetysten seurantapalvelut saattavat tarjota tietoa seurantakoodeista. Tullattavat lähetykset eivät ole Tullissa vaan kuljetusliikkeiden varastoissa, joten Tulli ei voi selvittää lähetysten sisältöjä.

2. Mistä kaikesta maksetaan arvonlisäveroa enintään 150 euron lähetyksissä? Arvonlisäveroperusteena on yleensä tavaran tullausarvo. Tullausarvo on yleensä tavaran ostohinta ja kuljetuskustannukset. Lisäksi mahdollisesta Postin käsittelymaksusta maksetaan arvonlisäveroa.

3. Mikä on IOSS? Arvonlisäveron erityisjärjestelmä Import One Stop Shop (IOSS) mahdollistaa asiakkaalle arvonlisäveron maksamisen Suomeen jo tilauksen yhteydessä enintään 150 euron arvoisista ostoksista. IOSS-lähetys tulee yleensä suoraan vastaanottajalle, koska kuljetusliike tullaa lähetyksen tämän puolesta. Jos vastaanottaja joutuu kuitenkin tullaamaan lähetyksen itse, IOSS-lähetyksenä tavaran saa tullata vain, jos on maksanut Suomen tai EU:n arvonlisäveron jo ostoksen yhteydessä. Tämän näkee esimerkiksi laskusta tai tilausvahvistuksesta. IOSS-tunnuksen saa myyjältä. Kannustamme suosimaan luotettavia verkkokauppoja ja varmistamaan etukäteen, että myyjä on rekisteröitynyt IOSS-järjestelmään.