Oluen valmistuksessa syntyvästä mäskistä energiaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Hartwall ja Lahti Energia ovat rakentamassa Lahteen biokaasulaitosta, jossa käytetään hyödyksi oluen panemisessa syntyvää mäskiä. Kiertotalouteen perustuvan laitoksen ansiosta mäski voidaan käyttää hyödyksi biokaasun valmistuksessa.

– Kaasua valmistetaan lahtelaisella yhteistyöllä oluen panemisesta ylijäävästä mäskistä. Raaka-aineet kulkevat tehokkaasti pellolta panimolle ja takaisin: biokaasun valmistamisesta yli jäävä aines palautetaan pellolle ravitsemaan ohrasatoa. Kypsä mallastettu ohra päätyy takaisin maltaana olutkattilaan, Hartwallin tuotanto- ja toimitusketjujohtaja Tomi Korte kuvailee tiedotteessa.

Hartwallin tavoitteena on muuttaa tuotantonsa hiilineutraaliksi vuoden 2023 aikana. Biokaasulaitoksen arvioidaan tuottavan 12 gigawattituntia vuodessa, mikä vastaa noin 650 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Uusiutuvan biokaasun lisäksi Hartwallille tuotetaan energiaa Kujalan jo käytöstä poistetun kaatopaikan kaasuja.