Suomalaismies kuin tosielämän Breaking Bad – valmisti dopingiaineita keittiössään

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tulli on paljastanut internetissä käydyn laajan dopingaineiden kaupan. Tapauksessa Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla asuvien miesten epäillään valmistaneen ja myyneen omatekoisia doping-aineita. Pimeässä verkosta kaupatuista aineista suuri osa oli testosteronia, mutta joukossa oli myös esimerkiksi boldenonia, trenbolonia ja drostanolonia.

Tullin mukaan Pohjois-Savoissa asuva mies aloitti dopingaineiden valmistamisen vuonna 2018 Kiinasta tilatuilla raaka-aineilla ja internetistä hankituilla ohjeilla. Hän kertoi valmistaneensa aineet pääosin omassa keittiössään sieltä löytyneillä välineillä. Mies keksi valmistamilleen aineille jopa tuotenimen, logon ja parasta ennen -päiväykset.

– Kotietsinnällä löytyi yli 2 200 millilitraa dopingaineita, joista olisi saatu noin 850 käyttöjaksoa. Aineista suurin osa oli testosteronia. Takavarikoitujen dopingaineiden katukauppahinta olisi ollut noin 105 000 euroa, kuvailee valvontajohtaja Hannu Sinkkonen tiedotteessa.

Vuodenvaihteessa 2021 pohjoissavolainen mies luovutti myyjätilinsä tunnukset Pohjois-Pohjanmaalla asuvalle miehelle, jatkaen kuitenkin aineiden valmistusta. Pohjoispohjanmaalainen myi dopingaineita Tor-verkossa noin 47 000 euron myyntituoton edestä.

Tulli on tutkinut tapauksia törkeänä dopingrikoksena. Rikosasian esitutkintapäytäkirja lähetetään syyteharkintaan syyttäjävirastoon, ja syytteitä tullaan käsittelemään Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.