Koronaviruksen myy-varianttia löytynyt myös Suomessa: ”Kuuluu tarkkailtaviin muunnoksiin”

Terveys · Tim Isokivi

Kolumbiasta lähtöisin olevaa koronaviruksen uutta myy-varianttia on tavattu myös Suomessa. Muunnoksen kuvaillaan muistuttavan beta- ja deltavariantteja, ja se kykenee alustavien tietojen mukaan jonkin verran väistämään immuunisuojaa.

Tähän mennessä myy-varianttia on löydetty Suomessa Ilta-Sanomien mukaan kolmella potilaalla. Variantin tarttumis- ja leviämisherkkyydestä ole toistaiseksi tarkkaa tietoa. Maailman terveysjärjestö WHO luokittelee myy-variantin seurattavien virusmuunnosten listalle.

– Kaikki ne variantit, jotka pystyvät väistämään aikaisemmin sairastetun taudin tai rokotuksen antamaa immuunisuojaa, ovat potentiaalisesti huolestuttavia tai sellaisia, joita täytyy seurata. Tämä myy-variantti kuuluu näihin tarkkailtaviin ja seurattaviin muunnoksiin, kertoi Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen Ylelle.

Julkusen mukaan myy-variantti ei kuitenkaan vaikuta tuovan lisäuhkaa verrattuna beta- ja deltamuunnoksiin. Kahden rokoteannoksen antama suoja on nimittäin riittävä erityisesti vakavaa infektiota vastaan.