Tiesitkö? Lemmikkieläimet voivat kärsiä kaamosmasennuksesta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kaamosajan pimeys lähenee ja se laskee myös lemmikkien mielialaa. Asiantuntija kertoo, miten eläinten kaamosmasennus oireilee ja miten voit auttaa lemmikkiäsi voimaan paremmin pimeällä syys- ja talvikaudella. Eläinten masennusoireita ovat esimerkiksi alakuloisuus, apaattisuus ja innottomat reaktiot ulkoiluun, leikkiin tai herkkuihin.

Masennusoireistä kärsivällä eläimellä voi olla myös haluttomuutta sosiaalisiin kontakteihin ja se vetäytyy niistä. Muita merkkejä ovat ruokahalun väheneminen tai lisääntyminen, eroahdistus, levottomuus, tavaroiden tuhoaminen, unettomuus sekä hormonihäiriöt. Lemmikki voi myös nuoleskella tai pureskella tassujaan jopa niin paljon, että niistä lähtee karvat.

Jopa 12 prosenttia suomalaisista lemmikkieläimistä kärsii kaamosmasennuksesta. Eläinten vuorokausirytmi voi häiriintyä luontaisen valon määrän vähentyessä ja samalla kotien ja ulkoilumaastojen valaistuksen lisääntyessä iltaisin. Etenkin kissat ovat herkkiä valon määrän vaihteluille. Syksyllä ja talvella ne usein nukkuvat enemmän ja leikkivät vähemmän kuin keväällä ja kesällä. Myös kissan ruokahalun muutokset, rauhattomuus ja aggressiivinen käytös voivat johtua valon vähenemisestä.

– Fyysinen aktiivisuus ja ajan viettäminen yhdessä auttavat ehkäisemään ja lievittämään sekä lemmikin että omistajan mielialan laskua. Jos oireet eivät lievity kotikonstein, on lemmikki syytä viedä eläinlääkäriin. Ajoissa havaittu masennus on helpompi hoitaa, lemmikinruokavalmistaja Edgard & Cooperin ravintoterapeutti Mikki Koot kertoo.

Tässä on vinkkejä koiran ja kissan leikittämiseen masennuksen torjumiseksi. Myös terveellisellä ruokavaliolla on iso merkitys eläinten hyvinvoinnissa.