Taiteilijalle annettiin 72 000 euroa tilaustyötä varten – toi galleriaan tyhjän taulun

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tanskalaiselle Jens Haaning -nimiselle taiteilijalle annettiin nippu seteleitä, joiden oli määrä tulla esille taideteoksen muodossa Kunstenin nykytaiteen museoon Kööpenhaminaan. Mies nettosi yhteensä 534.000 tanskan kruunua, eli 71.800 euroa. Taiteilija toi näyttelyyn tyhjän taulun.

Taideteoksen nimi on Take the Money and Run. Haaningilta tilattiin kaksi teosta, joiden oli määrä edustaa tanskalaisten vuosipalkkaa. Hän on tehny samankaltaisia teoksia aiemminkin. Mies kuitenkin pani rahat omaan taskuunsa ja toi näyttelyyn tyhjät kanvaasit. Tilanne nauratti aluksi myös museon johtajaa, Lasse Anderssonia, BBC uutisoi.

Museo haluaa rahat takaisin näyttelyn jälkeen. Taitelija ei kuitenkaan aio palauttaa seteleitä. Hänen mukaansa taiteilijoiden olot ovat poikkeuksellisen kurjat ja hän kannustaa myös muita pitämään saamansa rahat, jos sellaisia tulee eteen. Museo on luvannut korottaa taiteilijoiden palkkioita ja uskoo, että Haaning on nyt rikkonut sopimuksen.