Täyssähköautojen autovero poistui Suomessa – näin vaikuttaa hintoihin

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Täyssähköautoista ei 1. lokakuuta alkaen tarvitse maksaa autoveroa. Tämän uskotaan Autoalan keskusliiton tiedotteen mukaan lisäävän selvästi sähköautojen kysyntää. Vielä syyskuussa rekisteröidyistä henkilöautoista 11 prosenttia oli täyssähköautoja, 19 prosenttia ladattavia hybridejä.

Täyssähköautojen autovero oli 2,7 prosenttia. Koska täyssähköautojen keskimääräinen hankintahinta on noin 55 000 euroa, laskee veron poistaminen hintaa noin 1 500 eurolla. Vuoden vaihteeseen saakka voimassa on myös sähköautojen hankintatuki, joka voi vähentää veron poiston yhteydessä hintaa lähes 3 500 eurolla.

Autoalan keskustliiton toimitusjohtaja Pekka Rissan mukaan sähköautojen rekisteröinnit jäivät syyskuussa normaalia alemmas, minkä hän uskoo johtuvan autoveron poistumisesta lokakuussa. Uusia autoja rekisteröitiin syyskuussa ylipäätään vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Esimerkiksi uusia henkilöautoja rekisteröitiin 22,4 prosenttia vuoden 2020 syyskuuta vähemmän.

Autoalan mukaan sähköautojen ja polttomoottoriautojen hintaero on edelleen lähes 20 000 euroa. Autoalan arvioinnin mukaan hankintatuki ja autoveron poistaminen voisivat lisätä täyssähköautojen määrää autokannassa vuosina 2022-2030 noin 35 000 ajoneuvolla.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.