Kasvomaskeja käytettävä edelleen koko Uudenmaan alueella: ”Edullinen ja toimiva tapa suojautua tartunnalta”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

HUS tiedottaa, että koronavirusrajoitusten purkamisen ja epidemiatilanteen heikkenemisen vuoksi kasvomaskien käytön jatkaminen on tärkeää koko Uudenmaan alueella. Epidemiatilanne Uudellamaalla on kääntynyt huonompaan suuntaan useissa kunnissa.

– Rajoitusten purkamisen myötä kasvomaskien merkitys koronavirusepidemian hallinnassa korostuu. On hyvä muistaa, että ne suojaavat myös muilta hengitystieinfektioilta. Kehotamme väestöä jatkamaan maskien käyttöä rokotussuojasta riippumatta joukkoliikenteessä, yleisissä sisätiloissa ja kaikissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa ja tartuntariski on olemassa, sanoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

– Kasvomaskit ovat edullinen ja toimiva tapa suojata itsensä ja muut koronavirustartunnalta. Näyttää siltä, koronavirus kiertää keskuudessamme vielä pitkään ja joudumme sopeutumaan siihen, että epidemian kiihtymisvaiheita tulee jatkossakin, sanoo HUSin vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä.

Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan esimerkiksi Pfizerin Covid-19-rokotteen tarjoama immuunisuoja laskee nopeasti. Teho heikkenee merkittävästi noin kahden kuukauden kuluttua. Tutkimukset tukevat väitteitä, joiden mukaan jopa täysin rokotetut ihmiset tarvitsevat varotoimia tartuntoja vastaan.