Maailman ensimmäinen malariarokote hyväksyttiin – voi pelastaa satoja tuhansia

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Trooppisilla alueilla hyttysten mukana leviävä malaria tappaa vuosittain yli 400 000 ihmistä. Se on luokiteltu vuosien ajan yhdeksi maailman pahimmista terveysongelmista. Malariaa vastaan on kuitenkin kehitetty rokote, jota saatetaan pian käyttää laajamittaisesti taudin torjumiseksi.

Brittiläisen GlaxoSmithKlinen kehittämä rokote on saanut Maailman terveysjärjestö WHO:n hyväksynnän. Terveysjärjestö on myös suositellut rokotteen laajamittaista käyttöönottoa. Sitä suositellaan jaettavaksi Afrikassa Saharasta etelään sijaitsevissa osissa ja muilla korkean malariariskin alueilla.

– Aloitin urani malariatutkijana ja olen odottanut päivää, jolloin meillä olisi toimiva rokote tätä muinaista ja hirveää tautia vastaan. Se päivä on tänään, ja kyseessä on historiallinen päivä. Tänään WHO suosittelee maailman ensimmäisen malariarokotteen laajaa käyttöä, julisti WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom The Guardian -lehden mukaan.

RTS,S ja Mosquirix -nimillä tunnettua rokotetta jaettiin yli 800 000 lapselle Ghanassa, Keniassa ja Malawissa vuonna 2019 alkaneessa pilottiohjelmassa. Yhdessä malarialääkkeiden kanssa se vähentää merkittävästi malarian vakavan muodon riskiä.