Paljussa piilee tulipaloriski: ”On alettu epähuomiossa lämmittää tyhjänä”

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Paljut ovat lisänneet suosiotaan Suomessa erityisesti korona-aikana. Kylpytynnyrien määrän lisääntyessä suomalaisten kotien ja mökkien pihalla vakuutusyhtiö LähiTapiola on muistuttanut, että myös niissä voi piillä onnettomuusriski.

LähiTapiolan kehityspäällikkö Antti Määttäsen mukaan yhtiö sai vuonna 2019 reilut 100 paljuihin liittyvää vahinkoilmoitusta. Tänä vuonna samaan lukuun päästiin kuitenkin jo heinäkuussa. Usein vahingon taustalla oli huolimaton käsittely.

– Vahinkoihin liittyy usein se, että paljua on alettu epähuomiossa lämmittää tyhjänä tai palju on syystä tai toisesta tyhjentynyt, kun sen tulipesä on vielä ollut kuuma. Tällöin paljun rakenteet ovat saattaneet syttyä tuleen tai muuten vaurioitua kuumuudesta, Määttänen kertoo tiedotteessa.

Vakavilta onnettomuuksilta on toistaiseksi vältytty, sillä usein vikaantuminen huomataan ajoissa jolloin vahingot rajoittuvat paljun rakenteisiin. Paljussa olisi oltava aina riittävästi vettä ennen lämmitystä, ja sen piipun olisi oltava riittävän etäisyyden päässä rakennuksista ja syttyvistä materiaaleista. Myös tulipesän edustan pitäisi olla palamatonta materiaalia.