KRP: Suomalaiset menettäneet huijareille 23 miljoonaa euroa tänä vuonna

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kalliiksi tulevat huijaukset ovat olleet Suomessa tämän vuoden aikana hälyttävän yleisiä. Keskusrikospoliisin mukaan rikosilmoituksia petoksista on kirjattu vuoden aikana 1 400 kappaletta, ja rahaa huijareille on kertynyt yhteensä 23 miljoonaa euroa.

Petosrikoksissa on kyse toisen erehdyttämisestä tai erehdyksen hyväksikäyttämisestä siten, että rikoksen uhrille syntyy taloudellista vahinkoa. Petosten kirjo on nykyään laaja teknologian kehittymisen vuoksi. Vaikka moni uskoo tunnistavansa huijaukset, ei näin aina käy, eivätkä uhreiksi päädy toisin yleistä harhaluuloa vain vanhukset.

– Joku ehkä luulee löytävänsä elämänsä rakkauden, toinen uskoo saaneensa maailman parhaan sijoitusvinkin ja kolmas hakee lainaa helposti ja nopeasti, mutta saa maksettavakseen pelkkiä lainakuluja näkemättä koskaan rahoja.  Osalle uskotellaan puhelimessa hakkerien vallanneen tietokoneen ja moni erehtyy antamaan petostelijoille pääsyn etäkäyttöohjelman avulla verkkopankkiin ja korttitietoihin, KRP:n blogissa kirjoitetaan.

Poliisin mukaan todennäköisyys haksahtaa esimerkiksi Postin kalasteluviesteihin kasvaa, mikäli uhri sattuu odottelemaan pakettia. Moni saattaa myös tulla huijatuksi luettuaan petosviestejä kiireen ja stressin keskellä. Suomalaisille tehtaillaan todennäköisesti enemmän petoksia kuin luvut edes kertovat, sillä monesti uhrit eivät tee rikosilmoitusta.

– Mikäli sinulla ei ole kiire luopua rahoistasi, niin älä klikkaa viesteissä olevia linkkejä, vaikka helppo kirjautuminen linkin avulla houkuttaisi. Kirjaudu palveluun aina virallisen sivuston kautta ja käytä hakukonettakin harkiten, poliisi muistuttaa.