Käsin rakennettu ensimmäinen Apple-tietokonemalli huutokaupattiin – hinta 400 000 dollaria

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Teknologiajätti Applen ensimmäinen myyntiin tuotu tietokonemalli oli vuonna 1976 lanseerattu Apple 1. Nyt Yhdysvalloissa on huutokaupattu yksi harvoista edelleen toimivista Apple 1 -tietokoneista. Myyntihinnaksi kohosi 400 000 dollaria, eli noin 345 000 euroa.

Apple 1 -tietokoneet suunniteltiin, valmistettiin käsin ja testattiin Applen perustaneiden Steve Wozniakin ja Steve Jobsin toimesta. Tietokoneita myytiin vuonna 1976 666,66 dollarin hintaan. Niitä valmistettiin yhteensä 200 kappaletta.

John Moran -huutokaupassa myyty tietokone tunnetaan nimellä Chaffey College Apple-1. Nimi juontaa NPR-sivuston mukaan juurensa sen ensimmäisestä omistajasta, joka oli Chaffeyn yliopiston professori. Vuonna 1977 professori myi tietokoneen opiskelijalle, jonka hallussa laite on on ollut siitä lähtien.