Eläkeliiton kuntoutuskoira Cooper tuo iloa ikäihmisille

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen ja koiran yhteinen työskentely tuottaa tutkitusti tuloksia vanhuksen elämänlaadun parantamiseksi. Työskentely auttaa ikäihmisiä liikkumaan, muistamaan ja kommunikoimaan. Koira voi olla suuri motivoiva tekijä arvokkaalle ja elämisen arvoiselle loppuelämälle.

läkeliitto on toteuttanut yhteistyössä Uppsalan kaupungin ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa koira-avusteisen kuntoutuksen pilottikurssin, jossa hyödynnetään Ruotsissa tehtyä alan kehittämistyötä. Työn tuloksena valmistuu Eläkeliiton ensimmäinen kuntoutuskoira, labradoodle Cooper yhdessä ohjaajansa Annika Alopaeuksen kanssa.

– Cooper on valikoitunut kuntoutuskoiraksi tiukan seulan kautta. Se on kotoisin Ruotsista, arvostetusta Hööks Labradoodle -kennelistä, joka on erikoistunut kuntoutuskoirien kasvatukseen. Cooper valikoitiin luonteensa puolesta soveltuvaksi kuntoutuskoirakoulutukseen, kertoo omistaja Annika Alopaeus Eläkeliiton sivuston artikkelissa.

Eläkeliiton kouluttama kuntoutuskoira on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisen työpari, tehtävään koulutettu avustaja, joka motivoi vanhusta kunnon ylläpitämiseen, ulkoiluun ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Tavoitteena on tuoda vastapainoa vanhustenhuollon tehostamistoimenpiteille ja huolestuttaville uutisille.