Tulli muistuttaa: EU:n ulkopuolelta tulevat joululahjat pitää tullata

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Joulun lähestyessä pakettisesonki käy kiireisimmillään, eikä se rajoitu pelkästään kotimaan sisäisiin lähetyksiin. Tullin mukaan monille tulee yllätyksenä, että osa ulkomailta saapuvista lahjoista täytyy tullata ja niistä täytyy maksaa mahdolliset maahantuontiverot.

Kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat ostokset joudutaan arvolinsäveron alarajan poiston vuoksi tullaamaan, minkä lisäksi niistä täytyy maksaa arvonlisävero ja mahdollisesti muita maahantuontiveroja. Myös EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta lähetetyt lahjat pitää tullata vastaanottajan toimesta. Hänen täytyy selvittää lähettäjältä, mitä paketti sisältää ja mikä sen arvo on.

Tullin mukaan veroja ei tarvitse maksaa EU:n ulkopuolelta saapuvista lahjoista, mikäli ne täyttävät seuraavat vaatimukset: Lahjan lähettäjä on yksityishenkilö, sitä ei ole tarkoitettu myytäväksi, lahjalähetys on satunnainen, sen arvo on enintään 45 euroa, eikä lahja sisällä tupakkatuotteita, alkoholia, hajuvettä, kahvia tai teetä.

Lahjalla tarkoitetaan vain yksityishenkilön toiselle lähettämää lahjaa, ei siis esimerkiksi verkkokaupasta sukulaiselle tilattua pakettia. EU:n sisältä tilattuja lahjoja ei tarvitse tullata tai maksaa niistä veroja.