Ruokavirasto varoittaa: Mausteiden väärentäminen yleistä – oreganoista lähes puolet epäilyttäviä

Ruoka · Tim Isokivi

Mausteiden ja yrttien väärentäminen on melko yleinen ilmiö. Tämä selviää Ruokaviraston mukaan Euroopan komission koordinoimassa hankkeessa. Siinä tutkittiin oreganoa, paprikaa ja chiliä, kurkumaa, pippuria, juustokuminaa ja sahramia. Hankkeessa 21 jäsenmaata sekä Norja ja Sveitsi toimittivat tutkittavaksi yhteensä 1 885 näytettä.

Näytteistä 323 eli 17 prosenttia oli epäilyttäviä. Suomi ei osallistunut hankkeeseen. Yrttien ja mausteiden viranomaisvalvontaa on tarkoitus tehostaa hankkeen tulosten perusteella. Tutkituista oreganonäytteistä jopa lähes puolet oli epäilyttäviä. Sen seassa oli useimmiten runsaasti oliivipuun lehtiä.

Suomessa yrttejä ja mausteita tutkii niiden tuontivaiheessa Tulli. Niistä etsitään muun muassa kiellettyjä väriaineita, raskasmetalleja, mikrobiologisia ominaisuuksia ja säteilyttämistä. Tullilaboratorion johtaja Pirjo Sainio kertoo tiedotteessa näytteistä väärennösepäilyihin viittaavien tulosten tapauksessa asian siirtyvän valvontaosaston tutkintaan.