Haittaohjelma leviää sähköpostissa – muuttaa tilinumeron toiseksi

Digi · Tim Isokivi

Microsoftin Outlook-sähköpostipalvelun käyttäjiä on varoitettu salakavalasta haittaohjelmasta. Helposti huomaamatta jäävän haittaohjelman vuoksi tilisiirroit saattavat päätyä huijareiden tileille. Asiasta on varoittanut LinkedIn-palvelussa IT-asiantuntija Mikko Aaltonen.

Haitake kykenee tunnistamaan sähköpostiviestiin kirjoitetun tilinumeron ja muuttamaan sen toiseksi. Rahat ohjautuvat siis tällä tavoin väärälle tilille. Viestin sisältö ja ulkoasu säilyvät muuten täysin samanlaisina.

Aaltosen mukaan haittaohjelma on ilmennyt kahdella hänen asiakkaistaan. Ensimmäinen oli kasainvälistä kauppaa tekevä yritys, toinen puolestaan tilinumeronsa palkanlaskijalle ilmoittanut erään yrityksen työntekijä. Molemmissa tapauksissa vastaanottaja päätyi onneksi varmistamaan, kuuluuko tilinumeron todella olla Suomen ulkopuolella.

Kyseessä ei ole varsinaisesti uusi huijaus, sillä esimerkikis British Freight Association on Aaltosen mukaan ilmoittanut siitä jo noin vuosi sitten. Haittaohjelman huomaaminen voi olla haastavaa, ja sen vaikutukset saattavat näkyä jopa vasta vuosia koneen saastumisen jälkeen.