Suomen paras piparileipomus: ”Jouluinen valokyltti luo toivoa pimeyteen”

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Joulupipareiden tekemisessä on parasta kaikki työvaiheet. Taikinan maistelu, leipominen, paistamisen tuoksu ja maisteleminen. Osa rakastaa pipareiden koristelua ja toinen erikoisten luomusten rakentelua. Nyt on ratkottu Piparinleivonnan Suomen mestaruus.

Vantaalainen Piia Hjelt voitti aikuisten sarjan teoksellaan Jouluinen valokyltti. Piia Hjelt leipoi lapsuudessaan paljon äitinsä kanssa, mutta omat lapset ja heidän lastenkutsunsa ovat haastaneet kotileipuria vuodesta 2006.

– Idea kilpailutyöhöni lähti perinteisestä joululyhdystä ja minulle tärkeästä tunnelmavalaistuksesta. Urbaani valokyltti tuo jouluvalot nykypäivään, Piia Hjelt kertoo.

Järjestyksessä yhdestoista Piparinleivonnan SM-kilpailu järjestettiin jo toisen kerran virtuaalisena pandemiatilanteen vuoksi. Finalistit leipoivat yhtä aikaa kotikeittiöissään eri puolilla Suomea ja tuomaristo seurasi kilpailijoiden työskentelyä videopuhelun välityksellä. Tuomareille esiteltiin niin perinteisiä kuin moderneja kilpailutöitä. Piparinleivonnan SM-kilpailuihin osallistui sekä aikuisten että nuorten kilpailussa jo vuosia leivontaa harrastaneita sekä erilaisissa kilpailuissa palkittuja leipureita.

Nuorten sarjan voittaja: Pariisin Eiffel-torni – Anniina Hyvärinen, Joensuu. 2. sija: Love Birds -käkikello – Ella Pärssinen, Söderkulla. Aikuisten sarjan voittaja: ­ Jouluinen valokyltti – Piia Hjelt, Vantaa. 2. sija: Joulufyygeli – Elina Kujala, Oulu.