THL aloittaa laajan tutkimuksen koronarokotteista – mukaan 4 000 ihmistä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on ryhtynyt suorittamaan pitkäaikaisseurantaa koronavirusrokotteille. Ennätysvauhtia markkinoille tulleiden rokotteiden monivuotisessa tutkimuksessa selvitetään, millainen elimistön puolustusreaktio eli immuunivaste saadaan aikaan eri koronarokotteilla.

Lisäksi selvitetään, miten saatujen koronarokotteiden yhdistelmät ja rokoteannosten välin pituus sekä saatujen annosten määrä vaikuttavat vastustuskykyyn eli immuniteettiin. Immuniteetin muodostumista ja säilymistä seurataan vasta-ainetutkimusten avulla. Lisäksi tutkitaan soluvälitteistä immuniteettia, THL tiedottaa.

Tutkimuksessa arvioidaan myös tehosterokottamisen tarvetta ja vaikutuksia eri ikäryhmissä, COVID-19-taudin sairastaneilla, eri riskiryhmissä ja eri perussairauksien yhteydessä. Tutkimukseen kutsuttavat henkilöt valitaan satunnaisotannalla rokotusrekisterin rokotustietojen ja tartuntatautirekisterin perusteella. Näin varmistetaan, että osallistujat edustavat tutkimuksen kohteena olevaa ryhmää. Tavoitteena on saada tutkimukseen mukaan enintään 4.000 ihmistä.

THL:n mukaan monet asiat ovat vauhdittaneet koronarokotteiden kehitystä ja tuotantoa. Rokotetutkimusten normaalitilanteessa yksi tutkimusvaihe seuraa toistaan, nyt tutkimusvaiheita on tehty rinnakkain ajan säästämiseksi. Myös rokotteiden arviointiprosessia on nopeutettu, jotta rokotteiden myyntiluvat voitaisiin käsitellä nopeammin. THL:n tutkimuspäällikkö Arto Palmun mukaan tutkimustietoa tarvitaan myös parhaan mahdollisen koronarokotusohjelman toteuttamiseksi.

THL ei vastannut ennen artikkelin julkaisua kysymykseemme, toteutetaanko samankaltaista tutkimusta rokottamattomista ja heidän immuniteetistaan koronavirukseen liittyen.