Romumetallista vaarallinen yllätys Järvenpäässä – säteilyhälytin reagoi

Ohhoh! · Tim Isokivi

Järvenpäällä toimivan kierrätysmetalliyrityksen romukuormasta paljastui taannoin vaarallinen yllätys. Yrityksen säteilyvalvontalaitteet alkoivat hälyttämään kuorman seassa olleen säteilylähteen vuoksi.

Kierrätysmetalliyrityksen työntekijät eristivät kuorman romupihalle, jotta säteilystä ei ollut vaaraa työntekijöille tai ulkopuolisille. Säteilyhavainnosta tehtiin heti ilmoitus Säteilytuvakeskus STUKille. Sen työntekijät tutkivat kuorman ja alueen ja rajasivat alueen.

Romukuormasta löytynyt säteilevä aine otettiin talteen ja kuljetettiin turvallisesti STUKin säteilevien aineiden varastoon. Säteilyn lähteeksi paljastui tutkimuksissa terveydelle haitallinen stronitumin radioaktiivinen isotooppi 90, jota käytetään esimerkiksi paperitehtaisissa laatua mittaavissa laitteissa. Strontiumin alkuperä ei ole tiedotteen mukaan toistaiseksi tiedossa.