Joensuuhun ilmestyi Stonehengen lumiversio – taustalla valotaiteilija Kari Kola

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Joensuussa päästään tänä talvena ihastelemaan taianomaista näkyä. Valotaiteilija Kari Kola on tiiminsä kanssa rakentanut Botania-puutarhaan Stonehenge-monumentin uusiksi lumesta 1:1-mittakaavassa. Projektin nimi on tietenkin Snowhenge, eli lumihenge.

Luomuksen veistosta vastasi jääveiston moninkertainen suomenmestari Anssi Kuosa yhdessä mongolialaisen jääveiston maailmanmestari Lkhahvadorj ”George” Dorjusuren kanssa. Kola pyysi projektiin mukaan myös irlantilaisen luovan rakennustekniikan konsultin Brendan Savagen, jolla on 30 vuoden kokemus.

– Otin ensin yhteyttä Stonehengen johtoon Englannissa ja varmistin että tämä on heille ok. Erittäin positiivisen vastaanoton jälkeen keräsin kansainvälisen tiimin spesialisteja tekemään projektia yhdessä Botanian oman väen kanssa, Kola kertoo tiedotteessa.

Kolan mukaan projektin tavoitteena on tuoda inspiraatiota haastavina aikoina, jolloin taiteen ja kulttuurin merkitys on selkeästi kyseenalaistettu. Teos on nähtävissä maaliskuun puoleen väliin saakka. Stonehengeä ei ole koskaan aikaisemmin rakennettu lumesta 1:1-mittakaavassa.