Ruokavirasto varoittaa punajuuresta – syö vain kunnolla kypsennettynä

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Punajuuri on ruonlaitossa suosittu ja terveellinen kasvis, mutta siihen liittyy myös riskinsä. Nyt elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua edistävä Ruokavirasto on julkaissut juurekseen liittyvän muistutuksen.

Ruokavirasto suosittelee käyttämään punajuurta ainoastaan kunnolla kypsennettynä. Viraston tietoon on tullut tapauksia, joissa raa’asta punajuuresta tehty mehu tai smoothie on aiheuttanut äkillistä rajua oksentamista. Aikaisemmin raaka punajuuriraaste on aiheuttanut jopa ruokamyrkytysepidemioita.

Punajuurta käytetään perinteisesti kypsäksi keitettynä joko sellaisenaan tai etikkaan säilöttynä. Punajuuren ei tällä tavoin valmistettuna ole Ruokaviraston mukaan todettu aiheuttaneen sairastumisia. Juuresta voi turvallisesti käyttää myös esimerkiksi uunijuureksena, sosekeitossa ja leivonnassa.

Kypsennettynä ja oikeaoppisesti käytettynä punajuuro on terveellinen lisä ruokavalioon. Sen betalaiini-väriaine voi parantaa elimistön puolustuskykyä. Lisäksi punajuuri sisältää muun muassa kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, rautaa ja lukuisia vitamiineja.