Naisten perinteisen hiihdon kymppi starttaa yhdeksältä – mukana neljä suomalaista

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Pekingin olympialaisissa on tänään vuorossa varsinainen jännitysnäytelmä, kun Suomen olympiajoukkueen neljä naishiihtäjää suuntaa ladulle kilpailemaan perinteisen kymmenen kilometrin hiihdosta. Ladulla nähdään Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen, Johanna Matintalo ja Anne Kyllönen.

– Kaikki on tehty, mitä suunnitelmissa on ollut, ja kaikki mennyt hyvin, niin pitää olla ihan luottavaisin mielin. Kova kisa tulee olemaan ja kyllä varmaan lähden alusta asti hiihtämään mahdollisimman kovaa, yritän antaa kaikkeni ladulle, neljännen sijan skiathlonilta napannut Niskanen kertoo.

– Se on ollut aina se kivoin matka hiihtää. Olen myös pärjännyt vaparilla, mutta itselle ehkä se perinteinen on kivempi hiihtotyyli, ja sen takia se pertsan kymppi väliaikalähdöillä on aina ollut itselle sellainen mieluisa matka. Olen siinä varmasti parhaiten myös onnistunut, jos maailmancupia katsoo eli senkin myötä se on muotoutunut päämatkaksi, jatkaa Pärmäkoski.

Johanna Matintalo kaatui skiathlonissa, joten hän lähtee ladulle päättäväisenä. Kymppi on hänen päämatkansa ja nainen on innoissaan selvittämässä oman kuntonsa ja hiihtonsa tasoa.

– Nyt kun ollaan korkealla ja on aika raskaat ladut ja hitaat kelit, niin varmasti pitää maltilla lähteä. Helposti siinä voi enemmän hävitä kuin voittaa, jos liian kovaa lähtee. Ensimmäinen kierros pitää ottaa kovaa, mutta tarkasti ja toisella saa hiihtää oikeasti kovaa. Huomenna tullaan näkemään hyviä ja huonoja vauhdinjakoja, se on tosi ratkaisevaa täällä, Matintalo pohdiskelee.

Kyllänen on samalla linjalla ja pitää kympin perinteistä hiihtoa yhtenä olympialaisten tärkeimmistä kisoista. Hänen mukaansa matkaa varten on tehty paras mahdollinen valmistautuminen. Kilpailu suoritetaan väliaikalähdöin.

– Siinä pääsee hiihtämään parhaiten somalla vauhdinjaolla ja tuntemuksella. Tykkään hiihtää porukassakin, ja siinä pystyy ylittämään itsensä, mutta uskon, että kun on kaksi vitosen lenkkiä, niin siellä varmasti tulee jonkin verran letkoja ja näkee niitä selkiä edellä eli siinä mielessä on mahdollista hyödyntää myös peesiä. Kaikki lähtöpaikat käy. Vaikka numerolla yksi tai sitten viimeisenä, ei sillä ole sinänsä mitään väliä. 

Kello 9:00 Maastohiihto N, 10 km.