Siitepölyallergian hoito parantaa elämänlaatua – nyt vietetään Allergiaviikkoa

Terveys · Tim Isokivi

Suomessa vietetään 21.-27. maaliskuuta valtakunnallista Allergiaviikkoa. Allergia-, iho- ja astmaliitto muistuttaa, että siitepölyallergian hoito parantaa sekä allergisen elämänlaatua että pienentää astmaan sairastumisen riskiä.

Suomalaisista joka viides sairastaa siitepölyallergiaa, jonka oireita ovat ovat esimerkiksi vesinuha, aivastelu, tukkoisuus, silmien kutina ja yskä. Allergiaoireet voi saada kuriin lääkityksellä. Osa oireilee siitäkin huolimatta keväästä alkusyksyyn.

Riski sairastua astmaan on allergista nuhaa sairastavilla 2-3,5-kertainen. Suomessa astman ja allergian kokonaiskustannukset olivat Suomessa vuonna 2018 1,5-1,8 miljardia euroa, josta suoria hoitokustannuksia oli 332 miljoonaa. Astman riskiä voitaisiin pienentää siedätyshoidolla.

Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan allergisten oireita 80-90 prosenttia vähetävää siedätyshoitoa saavien määrä on Suomessa kuitenkin pieni, ja sitä sai Suomessa viime vuonna noin 10 000 allergista. Siedätyshoitoon osataan harvoin hakeutua ja terveydenhuollon ammattilaiset eivät usein tarjoa sitä hoitomuodoksi. Siedätykseen päästään useimmiten vasta, kun sen aloittamista on itse pyydetty.