Huonekasveista on hyötyä: Mikrobisto edistää terveyttä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Huonekasvit ovat nyt suuremmassa suosiossa kuin vuosikymmeniin. Ihmiset ovat ryhtyneen korona-aikana viherpeukaloiksi ja jokaisen kodin nurkassa kasvaa ainakin yksi palmuvehka tai peikonlehti. Tuoreen tutkimuksen mukaan huonekasvit lisäävät kodin sisätilojen mikrobiston moninaisuutta eli diversiteettiä.

– Tuoreen tutkimuksen mukaan huonekasvit muokkaavat mikrobistoa, jolle kodeissa altistumme. Tarvitsemme kuitenkin lisää tutkimusta siitä, minkä tyyppiset huonekasvien mikrobit erityisesti rikastuttavat sisäympäristöä sekä siitä, onko näillä mikrobeilla terveyden kannalta hyödyllisiä vaikutuksia, kertoo THL:n johtava tutkija Martin Täubel.

Tutkimus yhdistää tuoreimman kansallisen ja kansainvälisen tiedon siitä, miten varhaislapsuuden kodin mikrobistoa voitaisiin muokata terveyttä edistäväksi. Aiemmissa tutkimuksissa on esitetty, että erityisesti luonnosta peräisin olevien mikrobien moninaisuus lapsuudenkodin sisätiloissa voi myöhemmin suojata astmalta ja allergioilta.