Suomalainen kaurajuoma sopii pullataikinaan

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kauppojen hyllyillä on runsaasti monenlaisia, eri käyttötarkoituksiin sopivia kauratuotteita. Uusien kauratuotteiden maku ja helppokäyttöisyys paranevat jatkuvasti. Perinteiselle vehnäpastallekin on tullut kauraisia haastajia.

Kauraleseiden ja monenlaisten puurohiutaleiden lisäksi saatavilla on muun muassa riisin tapaan käytettäviä kauranjyviä, pastaa, levitteitä, kaurajuomia ja kermankaltaisia tuotteita sekä lihankorvikkeena käytettäviä, runsaasti kauraa sisältäviä valmisteita. Suomalainen kaura haastaa muut viljat 6-0 ravintoarvoiltaan. Ehkäpä tästä syystä Maa- ja Kotitalousnaisten Keskus ry on valinnut kauran huhtikuun teemakasvikseksi.

Kaura-omenakierteet(n. 20 pullaa)Taikina:2,5 dl kaurajuomaa25 g tuorehiivaa1 dl sokeria0,5 tl suolaa2 tl kardemummaanoin 8 dl vehnäjauhoja0,5 dl rypsiöljyä

Täyte:100 g voita tai margariinia1 kpl (n.150 g) omena raastettuna1 dl fariinisokeria2 – 3 dl kaurahiutaleita

Voiteluun:kananmuna, raesokeria

Lämmitä kaurajuoma kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva joukkoon. Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Lisää vehnäjauhot taikinaan vähitellen samalla vaivaten. Alusta taikinaa kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Alustuksen loppuvaiheessa lisää taikinaan myös öljy. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi.

Yhdistä sillä välin täytteen ainekset. Sulata rasva ja lisää sen joukkoon raastettu omena, fariinisokeri ja kaurahiutaleet. Kauli kohonnut taikina n. 1 cm paksuiseksi levyksi. Levitä täyte taikinalevylle ja kääri levy rullalle. Leikkaa rulla noin 20 osaan. Voit paistaa pullat paperisissa muffinivuoissa tai pellillä leivinpaperin päällä. Kohota pullia liinan alla. Voitele pullat ja sirota niiden päälle raesokeria. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.