Älykello ei riitä unenlaadun mittaamiseen – omat tuntemukset tärkeämpiä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Terveen elämän edellytykset ovat loppujen lopuksi yksinkertaisia. Syö monipuolisesti, liiku säännöllisesti, tee mieluisia asioita ja nuku riittävästi. Ihmiset yrittävät pitää hetkisessä maailmassa hyvinvoinnistaan huolta seuraamalla esimerkiksi älylaitteiden luomaa kaaviota terveydestään.

Terveystalon digiterveyden ylilääkäri Tuomo Oikarainen kertoo viisi asiaa, joihin unen digitaalisissa mittareissa tulisi kiinnittää huomiota. Virallisissa unipolygrafiatutkimuksissa kiinnitetään huomiota aivojen sähkökäyriin. Älylaitteet, kuten kellot ja sormukset, tarkkailevat usein liikettä, sykettä tai happisaturaatiota.

Älylaitteiden muodostama arvio unen eri vaiheista perustuu siis täysin eri asioihin kuin kliinisissä tutkimuksissa, eikä älylaitteiden unidata ole vielä niin tarkkaa, että sen perusteella voitaisiin tehdä diagnooseja.

– Älylaitteesta riippuen saat tietoa ainakin unen määrästä ja laadusta. Näiden tietojen kohdalla on kuitenkin laitekohtaista hajontaa. Unen keston tallentaminen on laitteesta rippumatta luotettavampaa, mutta unen laadun mittaamisessa on vielä jonkin verran epäluotettavuutta, Oikarainen muistuttaa.

Tuloksia ei voi pitää vertailukelpoisina käyttäjien välillä, eli mittareita ei kannata vertailla esimerkiksi ystävien kanssa. Älylaitteen antamaa dataa kannattaa hyödyntää siihen, että oppii tunnistamaan, mikä on niin sanottu normaali tulos itsellesi, samoin kuin sen, jos tulos onkin jonain päivänä normaalista poikkeava.

– Unen digitaalisista mittareista voisi käyttää tuttua sanontaa: hyvä renki, huono isäntä. Älä siis anna yksittäisille mittareille liian isoa painoarvoa. Tärkeintä on katsoa, ovatko omat tuntemuksesi ja mittareiden lukemat suurin piirtein linjassa. Mittareiden on tarkoitus antaa mielekästä tietoa unesta, ei aiheuttaa lisästressiä.

Jos unta rupeaa stressaamaan, unen laatu ainakin heikkenee. Unen seurannalla tavoitellaan hyvää oloa ja energisyyttä. Tärkeintä on se, kuinka itse voit – uni on yksi hyvinvoinnin keskeisistä osatekijöistä. Tärkein mittari kaikista on kuitenkin oma hyvä olo. Jos et tunnista heikon unen syytä, ota yhteyttä asiantuntijaan.