Ennätys: Autolautta ajoi 240 kilometriä automaattiohjauksella

Digi Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tulevaisuudessa saatetaan matkustaa paitsi itseohjaavilla autoilla, myös itsenäisesti ohjautuvilla laivoilla. Japanissa on rikottu täysin automaattisesti ohjautuvien autolauttojen maailmanennätys. Soleil-lautta teki 240 kilometrin matkan ilman ihmisohjausta.

Soleilin matka Japanin Kyushu-saarelta Shikokun saarelle kesti yhteensä seitsemän tuntia, ja sen huippunopeus oli Mitsubishin mukaan 26 solmua. 222 metriä pitkä alus on varustettu muun muassa törmäyksiä estävällä järjestelmällä, piemässä näkevillä lämpökameroilla ja kehittyneellä tietoturvajärjestelmällä.

Mitsubishi on kuvaillut Soleilin järjestelmää maailman ensimmäiseksi isojen aluksien täysautomatisoiduksi navigointijärjestelmäksi. Itseohjaavien järjestelmien kehittelemisen haasteita ovat yhtiön mukaan virheiden ennakkoarvioinnin haastavuus ja moottorin tilan valvonta.