Ole tarkkana ostaessasi lemmikkiä – poliisi tutkii useita salakuljetustapauksia

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Itä-Uudenmaan poliisilaitos kertoo tutkivansa lukuisia tapauksia, joissa ostetut lemmikkieläimet on tuotu laittomasti maahan. Tapauksissa ostetun kissan tai koiran pennun passit eivät ole olleet kunnossa, ja usein eläin on ollut vielä alle luovutusikäinen. Lemmikeiltä ovat saattaneet puuttua rokotukset sekä siru, ja eläinten alkuperästä sekä kunnosta on esitetty vääriä tietoja.

– Epäilyksen laittomasti maahantuodusta eläimestä pitäisi herätä myös sellaisissa tapauksissa, joissa myyjällä ei ole esittää kaupallisen tuonnin yhteydessä vaadittavia papereita, tai myyjällä on epäselvä kertomus siitä, milloin pentu on syntynyt tai kuka ja missä pennun emä on. Lisäksi paikassa, josta eläintä myydään, saattaa näkyä useita alle luovutusikäisiä pentuja, rikoskomisario Sampsa Aukio kertoo tiedotteessa.

Eläintä hankkivien kannattaa pyytää päästä katsomaan emää ja mahdollista pentuetta sekä keskustella alkuperästä ja terveydentilasta hyvissä ajoin. Huomiota kannattaa kiinnittää yhteydenpidossa siihen, esiintyykö myyjä omalla nimellään, osoitteellaan ja puhelinnumerollaan. Viimeistään hankintatilanteessa pennulla on oltava asianmukaiset paperit kunnossa ja sekä myyjän että omistajan tulee olla sama henkilö.

– Eläinlääkäri lukee sirun ja tarkastaa, että passi ja siru täsmäävät ja pennulla on kaikki vaadittavat rokotukset ja lääkitykset annettuina. Hankinnan kaikissa vaiheissa kannattaa olla poliisiin yhteydessä, jos herää epäilys esimerkiksi siitä, ettei eläin ole mahdollisesti tuotu laillisesti maahan tai että eläinten oloissa on jotain pielessä, Aukio kertoo.