Suomalaiset ovat veneilykansaa – vesikulkuneuvojen rekisteröinti kasvoi 10 prosenttia

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomessa veneen ostaa tyypillisesti viisikymppinen mies. Korona-aika on lisännyt veneiden hankintaa ja niitä on ensirekisteröity viime vuonna 10 prosenttia enemmän aiempaan verrattuna. Venekauppa on käynyt vilkkaana.

Traficomin mukaan vesikulkuneuvoja ensirekisteröitiin Suomessa vuonna 2021 yhteensä 5.167 kappaletta, eli vajaa 10 prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna. Vesikulkuneuvon hankkineiden henkilöiden keski-ikä oli 50 vuotta, ja naisten osuus ostajista oli 13 prosenttia. Vesiskootterin ostajan keski-ikä oli 42 vuotta, mutta purjeveneen ostaneiden keski-ikä oli puolestaan 54 vuotta.

Suurin osa ensirekisteröidystä kulkuneuvoista oli moottoriveneitä, mutta vesiskootterien suosio jatkui myös. Moottoriveneet ovat suosituimpia kulkuneuvoja vesillä liikkumiseen. Venerekisterissä oli vuoden 2021 lopussa yhteensä 231.599 venettä, joista 88 prosenttia oli moottoriveneitä.